Een kwispelheldje

De voorbije jaren kwam het onderwerp geregeld opnieuw naar boven: de aanschaf van een hond. Was dat iets voor ons gezin? Zou het een meerwaarde betekenen in het leven van onze twee zorgenkindjes en hun broer? En als we er één zouden aanschaffen, hoe zouden we dat dan precies aanpakken? Vooral de combinatie met de zorgen voor onze middelste knuffelbeer, baarde ons toch wat zorgen. Die is wel erg hyperactief en onvoorspelbaar. Zou dat wel lukken? En hoe konden we ervoor zorgen dat zo’n beestje ook effectief een meerwaarde betekende voor onze kinderen? We wilden niet zomaar over één nacht ijs gaan.

Toen ontdekten we vzw Kwispelhelden, een jonge organisatie die honden opleidt tot hulphond voor kinderen met een beperking. We gingen naar een ontmoetingsmoment, waar we een heleboel interessante informatie kregen. Ja, hier geloofden we in. Dit was iets voor ons gezin. Vooral het traject waarin we onze eigen puppy konden opleiden tot assistentiehond sprak ons aan. Zo kon dat beestje opgroeien binnen de complexiteit van ons gezin en kon ook ons knuffelbeertje het hondje geleidelijk groter zien worden. Een meerwaarde voor iedereen, vonden we.

Toch staken er geregeld twijfels de kop op. Ik hoorde het anderen denken en soms ook uitspreken: “Oei, een puppy. Hebben ze nog niet genoeg aan hun hoofd? Gaat dat wel lukken?” En als ik heel eerlijk ben: ik dacht het zelf ook geregeld. Zeker op drukke en moeilijke momenten. Help, waar beginnen we in godsnaam aan? Nog een zorg erbij!

En toen kwam hij er. Ons kwispelheldje in wording, Lobster. Een schattig brokje energie. Hij werd helemaal klaargestoomd door vzw Kwispelhelden om op negen weken mee met ons naar huis te komen. Dankzij de goede zorgen, socialisering en training die hij al kreeg sliep hij direct de nacht door, is hij rustig in zijn bench en de zindelijkheid gaat ook erg vlot. Het is een droombeestje om mee te werken. We voelen ons bovendien ook erg goed ondersteund door de vzw wanneer we vragen of bezorgdheden hebben. We voelen dat we hier niet alleen in staan.

We zorgen. We zorgen veel.
We hebben zorgen. We hebben veel zorgen. En die zijn er de afgelopen maanden niet minder op geworden. Ze overspoelen ons vaak volledig. Het lijkt soms alsof er alleen nog maar zorgen zijn.
Waar ik af en toe schrik voor had, dat die puppy een extra zorg zou zijn, is echter allesbehalve uitgekomen. Al ben ik me zeker bewust van de uitdagingen die er al zijn en die ongetwijfeld nog op ons pad zullen komen.
Hij kwam er in eerste instantie voor onze kinderen. Hij kwam er om iets te betekenen in hun leven.
Ik merk echter hoe hij nu al iets betekent in mijn leven. Hij brengt me afleiding, plezier, een doel. Hij geeft me iets anders om op te focussen dan enkel maar die zorgen. Een onverwacht effect waarbij ik niet eens had stilgestaan. En ik gun het mezelf/onszelf van harte.
Eigenlijk is dat lieve kwispelheldje in opleiding nu al een kleine held! Mijn kleine held. Onze kleine held.

Neem zeker even een kijkje op de website van vzw Kwispelhelden: https://kwispelhelden.be/.


Een gedachte over “Een kwispelheldje

  1. Pingback: Bijna een jaar een hond in huis! | driebroertjes

Plaats een reactie